TURISME A CATALUNYA
CAT EN ES FR
 
 

La sardana

descobrir sardana dansa nacional catalunya
 gent ballant sardanes plaça catedral barcelona catalunya festes populars
Ball de sardanes davant de la catedral de Barcelona.
La Sardana és una dansa tradicional que es balla a Catalunya, Andorra i Rosselló. Els diumenges o en els dies festius és força habitual veure a les places grups de persones de totes les edats ballant en un cercle agafats de les mans. La seva popularitat l'ha portat a estar considerada pels catalans com a dansa nacional i un símbol de la unitat i la identitat del seu poble. El 2010, la Generalitat de Catalunya ha declarat la Sardana element festiu patrimonial d'interès nacional.

El veritable origen de la Sardana encara no està clar. Hi ha una teoria que diu que prové de l'Antiga Grècia, donades les similituds existents entre la Sardana i les danses de la cultura hel·lènica. És cert que en l'Edat Mitjana tardana ja existia un ball que podria ser el precursor de la Sardana, el contrapàs. La dansa aconsegueixo una gran popularitat a la regió històrica de l'Empordò durant l'última part del segle 19 i al segle 20 s'extendia a tot Catalunya.

La Sardana es balla en grup formant cercles tancats amb un nombre variable de parelles. Els balladors (sardanistes), amb les mans enllaçades, executen sèries de passos curts i passos llargs segons el ritme de la melodia. Els passos curts s'executen amb els braços cap avall i els llargs amb els braços en alt. La música que acompanya les sardanes té un caràcter propi i és interpretada per "La Cobla", una banda integrada per onze músics que toquen dotze instruments. Quatre d'aquests instruments són típics catalans, amb un so molt característic.