TurismoenCatalunya
CAENESFR
Descobreix Catalunya/Informació general

Catalunya - Informació general

La comunitat autònoma de Catalunya, considerada com a nacionalitat històrica, ocupa la cantonada nord-oest de la Península Ibèrica. Forma un triangle que limita al nord amb França i Andorra, a l'est amb el mar Mediterrani ia l'oest amb Aragó i la Comunitat Valenciana.
Catalunya s'ha consolidat com una de les regions més prosperes i desenvolupades d'Espanya i Europa, sent la indústria, el turisme i els serveis els principals sectors econòmics.

Relleu
El relleu és en gran part muntanyós, amb una alçada mitjana de 700 m. Distingim tres unitats generals: els Pirineus i el Prepirineu al nord, la Serralada Prelitoral i la Serralada Litoral, que formen el Sistema Mediterrani Català, i la Depressió Central Catalana, una plana situada al centre.
 Informació general sobre la Comunitat Autonoma de Catalunya. La Muntanya de Montserrat i el riu Llobregat.
La vall del riu Llobregat i la muntanya de Montserrat. Fotografia: Cristian Atudoroae (Fotos de Catalunya)
Clima
Catalunya gaudeix d'un clima mediterrani a la costa, temperat a l'hivern i molt calorós a l'estiu. A l'interior, que té un clima continental mediterrani, els hiverns són freds i els estius molt calorosos. A les zones pirinenques, que tenen un clima d'alta muntanya, els hiverns són molt freds, amb nevades, i els estius menys calorosos.

Hidrografia
La xarxa hidrogràfica catalana, a excepció del riu Garona, tributa les seves aigües a la Mediterrània. L'Ebre és el riu més cabalós de la Península Ibèrica i desemboca a la mar formant la Delta de l'Ebre. Gran part dels principals rius catalans neixen als Pirineus (Segre, Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana, Llobregat, Ter, Fluvià, Muga) i altres en la Serralada Prelitoral (Besòs, Francolí, Tordera, Foix, Gaià).

Idioma
A Catalunya es parlen diverses llengües, sent les principals l'català i el castellà (espanyol). D'acord amb l'estatut d'autonomia ambdós idiomes, juntament amb l'occità (aranès) són oficials. Generalment els catalans són bilingües i coneixen les dues llengües principals.
Dades estadístiques
+
Dades estadístiques
Superfície: 32.107 km2
Població: 7.565.600 hab.
Densitat: 231,5 hab./km2
Organització territorial
+
Organització territorial
Capital: Barcelona
4 províncies: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona.
41 comarques: Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla de l'Estany, Pla d'Urgell, Priorat, Ribera d'Ebre, Ripollès, Segarra, Segrià, Selva, Solsonès, Tarragonès, Terra Alta, Urgell, Val d'Aran, Vallès Occidental, Vallès Oriental
947 municipis
Principals ciutats
+
Principals ciutats
Ciutats amb més de 100.000 habitants: Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Terrasa, Sabadell, Lleida, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Reus.
Localització
+
Localització